(Institutionens namn minus ”Institutionen för”)

Våra forskningsområden: Forskningsområde X, Forskningsområde Y, Forskningsområde Z, Forskningsområde Å.

Gör så här – målgrupper och innehåll på start

Den här webbplatsen är tänkt som en mall eller grundstomme för Uppsala universitets institutioners webbplatser.

Institutionens webbplats är till för externa målgrupper, inte de egna medarbetarna.

Gör det lätt för forskarkollegor att hitta era forskare och information om era forskningsområden. Vi föreslår att man använder puff image wide här på startsidan för att länka direkt ner till undersidorna som ligger nivån under Forskning.

Se till att webbplatsen förser era studenter med den information som är specifik för er institution. Vi föreslår en call to action-puff ”För studenter” som länkar direkt till undersidan /utbildning/student/. Den andra call to action-puffen kan antingen vara ”För alumner” eller ”För media” beroende på vad ni har för innehåll på webbplatsen.

Vi föreslår att man skriver institutionens ämnesord i rubriken i puff image wide, till exempel ”Fysik och astronomi”, ”Nationalekonomi” eller ”Medicinska vetenskaper”. Detta eftersom institutionens namn redan finns utskrivet i sin helhet i både sidhuvudet och sidans metadata (title).

Använd gärna fältet ”Link” i puff image wide för att göra tillfälliga länkar, till exempel för att lyfta särskilt viktiga seminarier eller andra evenemang.

Gör så här med puff containern

I trippelpuffen, Puff container, kan du välja mellan fem olika typer av innehåll. Du kan ändra ordningen på puffarna, men vi rekommenderar att du har eventuell bildpuff längst till höger.

Mediabevakning/institutionens nyheter:

Du kan välja mellan att ha ett RSS-flöde med institutionen i media eller ett nyhetsflöde med institutionens egna nyheter. Vi rekommenderar varianten med RSS-flöde i första hand. Om din institution behöver ha ett flöde med egna nyheter är det bra att tänka på att det inte ska dubblera information från andra kanaler, till exempel kalendariet. 

Publikationer:

Du kan filtrera publikationer i komponenten Diva-reader på ett flertal olika sätt. Till exempel kan du filtrera på specifika tidskrifter eller manuellt lägga in enskilda publikationer som ni vill visa upp, exempelvis ”topp fem publikationer”.   

Kalendarium:

Om insitutionen har ett eget kalendarium, kan du flöda in det här. 

Kommande disputationer:

Använd komponenten Puff Diva Reader för att visa upp kommande dispuationer på institutionens startsida.

Bildpuff:

Här kan du lyfta innehåll som ligger längre ned i webbens struktur. Det kan vara bra att välja ett innehåll som du inte behöver uppdatera så ofta. Till exempel kan man länka till sidan med alla institutionens medarbetare.

Några saker att undvika

Institutionens startsida ska inte fokusera på att rekrytera presumtiva studenter. Den målgruppen hittar istället till uu.se centralt där de tas omhand. Detta hindrar dock inte att institutionens utbud av utbildningar presenteras i korthet på sidan Utbildning.

Information som riktar sig till institutionens medarbetare ska inte publiceras på den externa webbplatsen. (Medarbetarportalen har flera olika funktioner som stödjer kommunikationen inom institutionen: lokala tillägg för fasta MP-sidor, enhetsytan med nyhetsflöde som automatiskt når alla anställda, med mera.)

Kontakta webbredaktionen

Har du frågor eller synpunkter kring demowebben? Vi vill höra hur du tänker och hur det ser ut på din institution. Mejla webbredaktionen@uadm.uu.se.

Gör så här med sidfoten

Sidfoten är obligatorisk och måste finnas på alla universitetets webbplatser. Dels är det viktigt att vi är konsekventa i utformningen av universitetets webbplatser, och dels är sidfoten viktig för att den innehåller juridisk information såsom dataskyddspolicy med mera.

Sidfoten ska alltid bestå av följande tre delar:

 1. Kontakt
  De viktigaste kontaktuppgifterna kan skrivas ut här, med länk till ytterligare kontaktuppgifter.
 2. Hitta hit
  Besöksadress och/eller kartlänk för att hjälpa besökare hitta dit.
 3. Genvägar
  (Se förslag på innehåll här nedanför.)
   

Om man inte har något eget material att lägga i sidfotens tre delar kan man använda sig av sidfoten som ligger centralt på www.uu.se.

Senast uppdaterad: 2021-04-13