Skapa bild- och dokumentbank för ordning och reda

För dig som inte gillar att bilder och dokumentfiler standardmässigt lagras i samma artikel som de exponeras i, har vi ett tips.

Letar du efter bilder att visa på din webbplats finns t ex universitetets bildbank (länk till Medarbetarportalen) och Alvin (portal för kulturarvssamlingar).

Håll ordning på dina bilder och/eller dokumentfiler i en filbank

En bild kan visas i artiklar och bildbehållare (WP1) på flera sidor utan att behöva laddas upp igen, och en dokumentfil kan länkas till från flera artiklar. Dock kan det bli problem om artikeln där bilden eller filen bifogats ska raderas. Går artikeln att ta bort? Vad händer då med bilden eller filen på övriga platser?

För att kunna hålla ordning på webbplatsens bilder och/eller dokumentfiler kan du skapa en eller flera bild- och dokumentbanker. För WP2 rekommenderar vi dock att endast göra detta för dokumentfiler, då bilder i WP2 ofta har olika storlek beroende på vilken typ av artikel den visas i.

Skapa bild- eller dokumentbank steg för steg

1. Skapa ett nytt innehåll av typen Article. (du bör inte använda Image, den är anpassad för en bild.) Skriv in lite text i första fliken och Spara. Välj fliken Filer och knappen Bifoga ny fil. Spara artikeln mellan varje filuppladdning.
  2. För att visa en bild från bildbanken eller länka till en fil från dokumentbanken i en artikel eller en nyhet gör du som vanligt, dvs klickar på bildknappen eller länkknappen och sedan på knappen Välj från InfoGlue. Välj fliken Bläddra bland innehåll, sök upp din bild- eller dokumentbank, markera önskad fil och välj Använd markerad.
  3. Ladda upp ny bild eller fil till bildbanken görs antingen direkt i bild- eller dokumentfilsartikeln, eller från den artikel som du vill visa bilden eller länka till filen i. Följ då steg 2 ovan, men istället för att markera en befintlig fil väljer du Bifoga ny fil. Då laddas bilden eller filen upp. Därefter markerar du bilden eller dokumentfilen och väljer – som förut – Använd markerad.

Fördelar med separat bild- eller dokumentbank

• Du skapar ordning bland webbplatsens bilder och/eller dokumentfiler
  • Alla vet var bilderna eller dokumentfilerna finns
  • Du slipper problem som uppstår när du tar bort en artikel som har en bifogad fil som också är exponerad på annan plats

Nackdelar med separat bild- eller dokumentbank

• Det är inte lika intuitivt som att lagra där du visar
  • Om du lagrar väldigt många bilder eller dokument i en artikel så blir den lite trögare varje gång en ny bild eller fil ska publiceras
  • Bildstorleken kanske inte passar alla platser där den visas